Hmmm… tak ingat sangat Atok Wan buat Biskut Lidah but they should look like the ones below.lenguas-de-gato-cats-tongue
(Photo credit: Panchita’s Recipe)

I checked out most recipes and they usually employ just egg whites instead of whole eggs. Resipi Tok Wan pulak guna 2 whole eggs AND 1 egg yolk.

Ada jugak resipi guna whole eggs. Afternoons and Coffee Spoons guna 2 whole eggs and her method is similar to Atok Wan’s (tak separate kuning telur dan putih) dan hasilnya serupa je macam gambar kat atas. (Tapi dia guna icing sugar bukan granulated sugar.) Atok Wan of course nak one-up, so resipi dia tambah 1 extra yolk which I reckon will add more flavour and create less airy cookies.

Lookie here! I found dual tone Cat’s tongue cookies by Crustabakes. Atok Wan mesti suka. Apparently she put both the chocolate and vanilla batters in the same piping bag just the way Atok Wan does with her Spritz Butter Cookies.
cat-tongue-cookies-8
(Photo credit: Crustabakes)

 

To get dual tone, insert both vanilla and chocolate doughs in the same piping bag, like below.
viennese1
(Photo credit: Mint Custard)

Bahan-bahan
3 butir telur ayam (2 pakai putihnya)
6 oz (170g) gula pasir
6 oz mentega
6 oz tepung gandum
1 sudu teh vanilla
*optional 1-2 sudu makan cocoa powder jika ingin dual-toned cat’s tongue biscuit.

Instructions ikut cara Atok Wan (sebab unik) cuma ditukar ejaan dan susunan perkataan supaya mudah difahami dan ditambah baking intructions:
1. Griskan loyang dengan mentega dan letakkan loyang dalam peti sejuk sementara doh dibuat.
2. 
Pukul telur (3 kuning telur dan 2 putih telur) dengan gula sehingga kembang. Set aside.
3. Dalam mangkuk yang lain, pukul mentega. Masukkan esen vanilla setelah kembang.
4. Masukkan adunan mentega ke dalam telur, kacau kesemuanya.
5. Masukkan tepung , kacau rata. Jika mahu biskut dwi-warna, ambil separuh doh dan gaul bersama cocoa powder sehingga sebati. 
6. Kemudian masukkan kedalam kelongsong (piping bag) nozzle bulat 1.3cm (1/2 inci) dan pichit paip sepanjang 6cm di atas loyang. Jarakkan 5cm (2 inci) selang seli antara biskut sebab doh akan merebak di ketuhar.
5. Bakar dalam ketuhar 180 Celcius selama 6-8 minit atau sehingga tepi biskut berwarna keemas-emasan.

*Perkataan italic tidak termasuk dalam resipi. Hanya ditambah untuk melengkapkan resipi.

Advertisements